Erfgoedhalte Ieper - Minneplein

Ontstaan

Het ontstaan van het Minneplein gaat terug tot de Hollandse periode (1815-1830). Toen werden de oorspronkelijke noordwestelijke stadsvesten gesloopt en iets verder van het centrum heropgetrokken. De open plaats die tussen de stad en de nieuwe vesting ontstond wordt vanaf 1840 als Minneplein of Plaine d'Amour betiteld.
Bovenstaande plaat toont een schilderij van het Minneplein door de Westvlaamse landschapsschilder Serafijn Vermote (1788-1837) die tussen 1816 en 1820 in Ieper werkte.

Activiteiten op het plein

In de 19de eeuw doet het onaangelegde plein dienst voor van alles en nog wat: militaire oefeningen, jumpings, wielerwedstrijden, voetbal, motocross.
Op 1 juli 1863 vindt er zowaar de laatste Belgische terechtstelling in vredestijd plaats. De krant De Toekomst meldt hoe de in Elverdinge geboren en in Vlamertinge woonachtige Karel Kestelein (1820-1863), aanvoerder van de beruchte Rode Bende publiekelijk onthoofd werd. De krant La Lutte kondigt in 1899 fiets- en motorwedstrijden aan op de piste op het Minneplein.

Uitzicht

Het Minneplein kort voor de Eerste Wereldoorlog. Bemerk de onvoltooide spits van de Sint-Maartenskathedraal.

Wederopbouw

Na de volledige vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog worden de inwoners van Ieper gedurende meerdere maanden in barakken van het Koning Albertfonds gehuisvest. De eerste barakken werden in mei 1919 op het Minneplein opgetrokken. Zij die tijdens de oorlog hun huis verloren, kregen van de Belgische staat een vergoeding om tot heropbouw over te gaan. Deze vergoeding kon verkocht worden zoals blijkt uit een verkoopsaffiche van puinen van drie woonhuizen op het Minneplein in 1922.

Interbellum

In 1923 is de wederopbouw langsheen het Minneplein in volle gang. De tekening toont de huidige huizen nummers 10 en 11 op de zuidwesthoek van het Minneplein. Het jaartal werd uiteindelijk middels muurankers uitgevoerd. Na het verdwijnen van de barakken fungeert het Minneplein onder andere als een weide voor schaapherders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden er kleine volkstuintjes voor groentekweek aangelegd.

Voetbal

In 1945 verhuisde het terrein van de voetbalploeg White Star Ieper van de Brugseweg naar het Minneplein. Gedurende meer dan 60 jaar veranderde het Minneplein in een voetbalplein.