Erfgoedhalte Ieper - Blomfieldpad

Sir Reginald Blomfield

De Britse architect Reginald Blomfield wordt in Nymet Tracey in Devon geboren op 20 december 1856 als de zoon van een predikant. Hij overlijdt op 27 december 1942. Blomfield is, naast architect, ook tuinontwerper en auteur. Hij studeert aan het befaamde Exeter College in Oxford.
Blomfield maakt eind negentiende eeuw furore als ontwerper van landhuizen. Hij heeft een voorliefde voor een klassieke vormentaal en behoort tot de absolute top in zijn tijd. De architect schrijft historische en theoretische werken over architectuur en ligt aan de basis van de classicistische heropleving in de Engelse architectuur rond 1900.

De Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog geeft Blomfields carrière een boost. Hij ontwerpt in opdracht van de IWGC (nu Commonwealth War Graves Commission) talrijke oorlogsmonumenten. In totaal tekent Blomfield de plannen voor 120 Commonwealth begraafplaatsen, waarvan meer dan 40 in de buurt van Ieper.
Sir Reginald Blomfield krijgt net na de Eerste Wereldoorlog de opdracht om de Menenpoort te ontwerpen. De plannen van Reginald Blomfield voor de Menenpoort getuigen van een voorliefde voor sobere klassieke lijnen. De bouw van de Menenpoort start in het voorjaar van 1923. De onthulling van het monument op 24 juli 1927 is een hoogdag voor Ieper.

Blomfields gebouwen in Ieper

In 1927 wordt de Menenpoort, door Sir Reginald Blomfield ontworpen, officieel ingehuldigd. Dienstdoend burgemeester Henri Sobry roept de Ieperlingen op hun huizen te bevlaggen voor de inhuldiging van de Menenpoort.

In Ieper heeft Reginald Blomfield ook Saint-George's Memorial Church ontworpen.

Na de Tweede Wereldoorlog is Blomfields zoon, Austin Blomfield, betrokken bij het herstel van de beschadigde Menenpoort en Ieperse Vestingen. Hij maakt er in 1947 tekeningen van de vestingen.

Het Blomfieldpad

In mei 2020 beslist de gemeenteraad van Ieper om het pad op de vestingen tussen de Menenpoort en het voormalig openluchtzwembad te vernoemen naar de Britse architect Sir Reginald Blomfield (1856-1942).
Dat gebeurt op voordracht van de Ieperse straatnamencommissie, een groep van taalkundigen, heemkundigen en historici die zich buigen over de naamgeving van straten en pleinen in Ieper.

De Menenpoort werd gebouwd en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). De CWGC herdenkt 1,7 miljoen militairen, zowel mannen als vrouwen, van het Gemenebest die stierven tijdens de twee wereldoorlogen. De organisatie werkt wereldwijd op 23 000 plaatsen in meer dan 150 landen en gebieden.