Erfgoedhalte Dikkebus

Dorp en kerk

Dikkebus wordt voor het eerst vermeld als het dorp 'Thiggabusca' in 961. Het dorp heeft sinds de 16de eeuw diverse kerken op verschillende locaties gehad die telkens verwoest werden of afbrandden. In 1770 kreeg Dikkebus een gotische kerk, weliswaar met een barok interieur. het hoofdaltaar was afkomstig uit de Sint-Salvatorkerk van Brugge. 6 jaar later brandde een groot deel van de kerk af tijdens een onweer, maar de herstellingen kwamen snel op gang. De imposante toren kwam er pas bij in 1873 dankzij pastoor Bruno Ghijoot. In het begin van de Eerste Wereldoorlog gebruikten de Fransen en Britten de kerk als noodhospitaal. Ze bliezen zelfs een deel van de toren op, vermoedelijk om de kerk van verdere beschietingen te vrijwaren. Toch eindigde ze net als zovele andere kerken in de buurt, in ruïnes in 1918.

Noodkerk

Pastoor Achiel van Walleghem trok zich uit de slag met d enoodkerk begin de jaren '20. Die stond langs de Dikkebusseweg, op de plek van het huidige appartement 't Hemelrijk, bij het Cultureel Centrum. De noodkerk brandde echter ook af en werd vervangen door een andere noodkerk in de Kerkstraat. Op diezelfde plek werd dan eind 1924 de huidige kerk in neogotische stijl ingewijd. Ook het interieur is nu volledig neogotisch.

Cultuur en ontspanning

Tegenover de kerk en naast de school bouwde priester Meersseman, deken van Ieper, een parochiezaal. op die manier wilde hij het dorp met cultuur laten kennismaken. Velen herinneren zich wellicht ook de Franse leerboekjes "pas à pas" van zijn hand. Toen het gebouw te klein werd besloot men om het af te breken. De school kon de plek dan later inpalmen voor haar nieuwe turnzaal. Op 1 juli 1989 kreeg Dikkebus haar huidige Cultureel Centrum.

Aan de overkant van de parochiezaal stond café 't Hoekje. Het café werd jarenlang gebruikt als stamcafé en repetitielokaal voor de fanfare "De Vijverzonen" en was het traditionele toevluchtsoord voor een drankje na een begrafenis of huwelijk. Zulma Rappelet, de uitbaatster, kijkt uit het raam op de bovenverdieping. Het gebouw is nu verdwenen, vier appartementen kwamen in de plaats.

Bloeiend caféleven

't Hoekje was niet het enige café in Dikkebus. Ooit had het dorp een bloeiend caféleven, getuige de bijna 80 cafés die kwamen en gingen. In de jaren '60 waren er slechts een tiental meer over. Velen combineerden de uitbating ervan met andere activiteiten: een kapperszaak, slagerij, bakkerij, kledingzaak... In feestzaal "De Pelikaan", rechts op de foto werd ook kledij verkocht en de uitbater van "De Lustige Boer" aan de overkant was niet alleen cafébaas maar ook nog eens fulltime boer! Het kermisgebeuren speelde zich ook steevast in dit deel van het dorp af, uitlopend naar de Kerkstraat en Schietstraat, waar de staande wip voor het boogschieten opgesteld stond.

Kermis

Bij de jaarlijkse kermis hoorde ook een kermiskoers die vaak eindigde op de weg naar Belle (nu Dikkebusseweg). Hier poseert de fiere winnaar voor café "Au Faisan Doré", nu café "'t Kobbetje". De foto ernaast toont hetzelfde café dat net als zovele gebouwen volledig vernieuwd werd op het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Na de bombardementen

"De Groote Oorlog" was niet de enige gebeurtenis die voor vernieling zorgde. Door een samenloop van omstandigheden passeerden diverse onweersstoringen eind juni 1967 door West-Europa. Stevige wind en hevige hagel- en regenbuien waren ons deel. Dikkebus en Boezinge kregen zelfs op 25 juni een tornado te verwerken. De schade was enorm, zij het plaatselijk. Waar het ene huis in de straat geen enkel schrammetje had, was het andere zijn dak kwijt. Het gebouw op de foto is de huidige bloemenwinkel "De Rozentuin", op de hoek van de Dikkebusseweg met de Zorgvlietstraat.

In 1976 merkte een piloot tijdens een vlucht boven Ieper brand op in zijn miragevliegtuig. Dankzij de schietstoel kon hij veilig landen in Sint-Jan. Het vliegtuig zelf zette hij op automatische piloot richting Dikkebus-vijver, in de hoop dat het daar weinig schade zou aanrichten. De thermiek zorgde echter voor een ander scenario: net voor het vliegtuig in de vijver zou duiken, kreeg het een opstootje en stortte wat verder in een wei neer. De hevige brand doodde enkele koeien. "Coenes reke" langs de Dikkebusseweg en de huizen op de achtergrond langs de Zorgvlietstraat bleven gelukkig gespaard.

Fotogalerij erfgoedhalte Dikkebus